Chintesenţa sociologiei

Preambul:
Noi, acum câteva luni bune, în Ciş, frunzărind şi făcând mişto de o carte de socio de care o prietenă dorise să scape cu tot dinadinsul.

Cap. I

Iată ce zice un nene (N. Grosu) la partea cu discriminarea de sex:

,,Femeile proiectându-se sub aparenţa ţinutei, în timp ce bărbaţii spre esenţa personalităţii, este sigur că, pe măsură ce se maturizează, femeile, scăzând în aparenţă, pierd din atractivitate, fiind percepute biologic ca babe [...]"

,,Dacă însa femeia nu aparţine şi nu este ocrotită de vreun bărbat şi cum, prin sexism, nu aparţine şi nu este ocrotită nici de societate, ea riscă să aparţină tuturor, fără ca vreunul să o şi ocrotească, devenind astfel prostituată. Rezultă că femeia trebuie să oscileze între condiţia de obiect privat şi condiţia de obiect public, teama de cele două extreme constrangand-o spre o existenţă tensionată, anxioasă şi duplicitară."

Şi ,,raţionamentul" continuă magistral:

,,Şi cum, în condiţia de obiect privat, femeia constituia totuşi un obiect de folosinţă îndelungată, este cert că, în condiţia de obiect public, ea devine, în raport cu succesiunea partenerilor de ocazie, obiect de unică folosintă, motiv pentru care (!!!) destul de multe femei sunt nevoite să declare, fie şi tacit, (ura!) ,,dragoste eternă" cam în fiecare aşternut."

Fraza la care m-am dat batută (când a venit vorba de înţelegere):

,,Realizarea rolului depinzând de status, dar prin intermediul individului, este evident că unicitatea personalităţii acestuia conferă realizării rolului o notă personală, prin care raportul de dependenţă faţă de status devine relativ."

Cap II şi ultimul :P

Ilustrul sociolog este recunoscut pe plan local (respectiv, coperta a IV-a).

Fl. Constantinescu, membru al Academiei Române: ,,Am convingerea - pe care o exprim asumându-mi toate consecinţele! - (e bine de precizat, într-adevăr) că ne aflăm în faţa operei celui mai mare sociolog roman de azi şi de ieri." (şi de poimâine şi de peste veacuri)
Dan Enăchescu: ,,Această carte are o logică de fier şi este una dintre cele mai logice cărti pe care le-am citit." (that would be kinda...sad)

Oh, what a relief I don't have to read something like that! Glory!

Comentarii

  1. Sper că mai ai cartea - merită! E de colecţie şi, din când în când, mai dai câte un citat, să ne însenineze serile...

    RăspundețiȘtergere
  2. da, o mai am...deşi am fost tentată la un moment dat sa scap de ea. o mai tin, poate voi mai vrea să pierd timpul şi-n alte dăţi şi voi mai scoate câte ceva din ea.

    seara faina! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. L FUCKING MAO!!!!!!!!!!!! XD XD XD Zi-mi, te rog, ca nimeni nu studiaza, de fapt, asa ceva. TE ROG!! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Well... Se pare că există oropsiţi :))
    În prefaţă scria: ,,Şi cum unul dintre criteriile forte de apreciere a consistenţei unei lucrări ştiinţifice este cel al nonredundanţei, am provocat, inclusiv cu tentaţia notei maxime, serii peste serii de studenţi şi de masteranzi să încerce să scoată măcar un cuvânt, fie el şi auxiliar, din enunţurile cărţii, desigur, cu condiţia să nu se afecteze sensul."

    RăspundețiȘtergere
  5. :D:D:D M-ai spart. :P Ma bucur ca studentii din Romania beneficiaza de intelepciunea unei astfel de gandiri moderne, care cu siguranta ii va ajuta sa evolueze atat pe plan personal, cat si profesional. xD

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu